Pomlázková výzva

24.03.2021 16:55

S příchodem Velikonoc, které letos vrcholí v pondělí 5.4.2021 jsme si vymysleli další výzvu! Velikonoce jsou velmi důležitým křesťanským svátkem, ale odráží se v nich i pohanské zvyky spjaté s vítáním jara. Jedním z takových zvyků je pletení pomlázek, ketrými pak dopoledne o velikonočním pondělí vyšlehávají chlapci děvčata, a to proto, aby děvčata "neuschla" a v následujícím roce byla zdravá a plná síly.

Jelikož o letošních Velikonocích nebude možné pomlázky pyšně ukázat osobně, což je velká škoda, tak jsme si řekli, že uspořádáme soutěž o nejhezčí pomlázku. A pozor! Účastnit se mohou nejenom pánové, ale i dámy, protože pomlázka je i velmi hezký dekorační prvek pro velikonoční výzdobu našich, teď tak intenzivně využívaných, příbytků. Zúčastnit se může opravdu každý, bez ohledu na věk či pohlaví.

Fotky vašich výtvorů posílejte do půlnoci bílé soboty, tj. do 3.4.2021 svým oddílovým vedoucím nebo na email ceskyzalesak@seznam.cz. Odborná porota pak vybere tu nejlepší. Hodnotit se bude estetičnost pomlázek, originálnost, a to nejenom provedení, ale i samotného zachycení na zaslané fotografii.

 

Pro inspiraci a motivaci přikládáme pomlázky od Vítka.